תזונת ילדים:
תינוק חדש במשפחה- כל כך שמח ומרגש! יש ביכולתך כאימא ליטול חלק מרכזי בצמיחה והתפתחות הבריאה של בנך/ בתך. כאשר את תדעי כי נתת את ההזנה הפיסית הנפשית והרגשית הטובה הבריאה והנכונה עבורו, תרגישי סיפוק עצום ואהבה גדולה. בנוסף לחום, המגע לו הוא זקוק תרגישי איך בעזרתך ובזכותך הילד גדל באופן הנכון והמיטיב ביותר עבורו.
הזנת התינוק בגילאי 0-חצי שנה- חלב אם אך לא רק:
המזון העיקרי והחשוב ביותר מכל מזון אחר הינו חלב אם הניתן באמצעות הנקה. זהו המזון התואם ביותר באופן אופטימלי לגופו ולמערכת העיכול של התינוק. בתוך חלב האם מצויים חלבונים, פחמימות- סוכרים ויטמינים ומינרלים הנדרשים לגופו. כמו כן הוא מקבל הזנה מאוד חשובה של תאים הקשורים למע' החיסון- הקולסטרום הניתן לתינוק בימים הראשונים של ההנקה אחרי הלידה. הנקה = הענקה! להנקה תפקיד מנטלי ואנרגטי חשוב ביחסים של האם והתינוק. על כן מאוד חשובה בשלב זה ההזנה הנכונה של האם למען הזנה נכונה וטובה של התינוק. עליה לאכול את כל אבות המזון המצויים בירקות ובפירות בדגנים המלאים בקטניות המונבטות בזרעים ובאגוזים. כמובן שאם היא מזהה שמזון מסוג מסויים מעט מקשה על מע' העיכול שלה או של תינוקה כמו עדשים מסוימות או כרוב וכד', בתקופה זו של ההנקה, עליה לנסות להימנע ממנו.
במידה והאם לא מניקה היא תוכל לבחור עבור תינוקה את כל תחליפי החלב המצויים בשוק, אשר בהם בעזרת טכנולוגיה חדישה ניסו ליצור הרכב הדומה ביותר לחלבוני החלב שמצויים בחלב אם. לעיתים ההזנה מבקבוק עבור האם היא הרבה יותר קלה ומשחררת, היא מרגישה נינוחה לא כואבת ומתייסרת, פשוט נהנית- התינוק יחווה את הביטחון והאהבה שהאם מקנה לו דרך הזנת הבקבוק וזוהי עבור בנך ההזנה הנכונה והאופטימלית- נהדר!
גיל חצי שנה- עד שנה:
ניתן להוסיף להנקה או לתחליפי החלב: 1. ירקות 2.דגנים 3.פירות, לפי הסדר הזה ! לילד מתחילות לצמוח שיניים הוא כבר הכפיל את משקל גופו וגובהו השאיפה היא להמשיך להניק ובתוך ההנקה או ההזנה בבקבוק ניתן להוסיף ירקות בשלב ראשון. ירק ירק לפי סדר. לא הכול בבת אחת אלא להתחיל מירק אחד קודם כל. האופטימלי הוא בטטה במשך 4-5 ימים. בטטה הינו ירק המחזק את מע' העיכול וקל מאוד לעיכול לכן כדאי להתחיל עמו. לאחר מס' ימים להוסיף גזר מבושל וגרוס ולאחר מס' ימים להוסיף דלעת, ואז קישוא ודלעת כמובן כולם מבושלים. ירקות אלו הינם נחשבים ע"פ הרפואה הסינית כ- מחזקי טחול, אשר לו, תפקיד מרכזי בתהליך העיכול ובהתמרת האנרגיה בגוף ממזון לאנרגיה גופנית. מזון זה הינו בעל רמת חומציות בסיסית –רמת PH בסיסי אשר מאוד חשוב לעיכול קל בריא ונכון בתינוק ( אגב גם במבוגרים). העיקרון בנתינת המזון לתינוק הוא מונוטוניות, שעמום ! לא לגוון בטעמים, במרקמים בטמפרטורה ובחומציות כי הדבר מכניס חוסר בטחון לגופו של התינוק. אין צורך לגוון בשלב זה. בטבע, בעלי החיים לא מחליפים ומגוונים את התזונה שלהם מידי יום ביומו. הם דווקא נהנים כאשר יש להם את התזונה הברורה המוכרת והידועה, הקלה לעיכול אשר לא יוצרת אלרגיות, שלשולים, עצירויות וכאבי בטן. תזונה הנותנת בטחון ברמה הפיסית, בטחון ברמה המנטלית, ילד מחפש סביבה בטוחה. עלינו כאימהות לבנות לילד גזע יציב ובטוח, גזע הוא דבר מונוטוני חזק ויציב ברוב המקרים, הייחוד הוא בגזע, הגוון הוא בעלים, בצמרת העץ. ילד בגיל זה לא צריך צבעים דרמתיים, צבעים צעקנים מולו, זאת אומרת ירקות מבושלים, לא ירקות חיים אשר קשים יותר לעיכול.
אחרי הירקות בה מקומם של הפירות שטעמם הוא מתוק. לתינוק כמובן יש העדפה לטעם המתוק היות וחלב האם הוא בעל מתיקות והפירות מספקים אנרגיה דומה עבור התינוק. כאשר מתחילים להזין את התינוק בסדר הפוך ממה שנאמר למעלה ז"א קודם הפירות ואז הירקות יש סכנה שהילד ידחה את טעמם של הירקות משום הטעם החדש והשונה שחווה עד כה בהנקה או בתחליפי החלב. לכן זוהי הסיבה שרק עכשיו אחרי אכילת הירקות נתחיל להזינו בפירות. הממולצים הם האגס והתפוח בשלב ראשון מבושלים אפויים או חיים. שאר הפירות כמו פירות קיץ: מלון אבטיח וכו' קשים יותר לעיכול עבור התינוק היות והאנרגטיקה של פירות אלו ע'פ הרפואה הסינית היא קרה ומקררת וקשה יותר לעיכול. גם פירות ההדר הינם בעלי אנרגיה קרה מיסודם וידועים כמייצרי לחות וליחה בגוף, דבר שאנו רוצים להימנע ממנו על מנת שלא יחלו להתפתח נזלת וצינון ובעיות אוזניים. (אגב מרבית המחלות, צינון והתקררות, דלקות גרון ואוזניים בגיל זה, מקורם בבסיס חלש של מע' העיכול ומהזנה פחות מתאימה לתינוק בגילאים אלו. מע' עיכול חזקה= מע' הגנה, מע' חיסונית חזקה!!) עיכול המזון אם כן, צריך להיעשות בסביבת אנרגיה חמימה במע' העיכול ובסביבה בסיסית פחות חומצית.
כעבור מס' ימים, שבועות ניתן להוסיף דגנים , ניתן לטחון בבלנדר קווקר. ניתן לבשל אורז לאורך זמן ( דייסת קונגי' בלשון ההודים..) , ניתן להכין דייסת קווקר על בסיס חלב אורז הנמכר בקרטונים כמעט בכל סופר ולא רק בבתי טבע, לטחון והזין את הילד, ניתן להוסיף טחינה, חלב שקדים- שקדיה. קטניות גם כן יכולות להכנס כאן לתפריט, עדשים אדומות- אזוקי, שעועית מאש, אפונה, שעועית צהובה ירוקה, כל אלו כמובן לאחר השריה של 48 שעות במים ואז לבשל ולטחון.
גיל שנה שנתיים:
אם עדיין את ממשיכה להניק גאוותינו אליך! או אם את מזינה בבקבוק את תינוקך נוריד בפניך את הכובע ונהיה גאים בך על ההתמדה!. מרבית הנשים שהניקו עד כה פחות או יותר בשלב זה מסיימות להניק .גם ההזנה בבקבוק כאו יכולה להיפסק. מערכת העיכול של תינוקכם גדלה והתחזקה ואל תזונת התינוק יכולים להתווסף בזמן זה: חלבונים מן החי כמו חלב עיזים ומוצריו, יוגורט, דגים וביצים כמובן לא מטוגנים, בשר הודו ועוף, פחות מומלץ בשר הבקר ,סויה ומוצריה.
גיל 3:
הילד מבחינת התזונה הוא כבר כמו מבוגר הצורך את מרבית התזונה שאנו המבוגרים צורכים. עלינו כהורים להקפיד להמעיט כמה שאפשר בנתינת סוכרים. ילד מערבי צורך פי 400 סוכר מכפי שצריך וזהו כמובן הגורם מס' אחד להשמנה בילדים, להיפראקטיביות, לבעיות שיניים וחניכיים, מחליש את מע' העיכול והטחול שדיברנו עליו קודם. המתוק הנכון יהיה שוקולד חרובים, דבש תמרים, דבש, חלבה, בקיצור מתוקים מהטבע בכמות מאוזנת.
אני מודעת לעובדה שילדינו חווים בסביבתם, בימי הולדת צריכה אין סופית של ג'אנק פוד מה שנקרה…הצבעוניות של הממתקים על מדפי הסופר והמכולת קשים מידי לאיפוק עבור הילדים… גם אנחנו היינו פעם ילדים.. אבל אם במרבית המקרים את משתדלת ונותנת את שאת יכולה מתוך הנאמר- עשית כאן המון וכל הכבוד לך!
עלי לציין שכל הנאמר במאמר זה הוא בגדר המלצה בלבד! המידע נשען על הידע התזונתי שקשור לרפואה הסינית. את יכולה לשחק קצת עם הזמנים מבחינת החודשים והשבועות שנאמרו וכמובן להתייעץ עם רופאים או אנשי המקצוע הנוגעים בדבר.
הכותבת:
גילי קריצ'מן Dip.Ac 052-2348986
בעלת הקליניקה: " נקודת- ריפוי" רפואה- סינית +
במושב גבעת- חן ליד רעננה 052-2348986
כתובת האתר: www.nekudat-ripui.co.il